Stichting TeamDogs: Jouw eigen Psychosociaal hulphond opleiden

 

Ik Ben Dit is aangesloten bij Stichting Teamdogs.

Stichting TeamDogs is een stichting die het mogelijk maakt om een traject te doorlopen waarin je met onze hulp je eigen Psychosociaal hulphond/ assistentiehond opleidt. 

 

Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor een traject kun je contact opnemen voor een intake. Er wordt goed gekeken naar je hulpvraag en waarom jij denkt dat een hond jou hierbij kan gaan helpen en wat je dan verwacht. Niet iedereen komt in aanmerking voor een traject. Dat is een afweging waarbij gekeken wordt naar hulpvraag, problematiek, mogelijkheden, hulpnetwerk en veiligheid voor de hond. Bovendien is het belangrijk te weten dat het naast een heel mooi traject evengoed een intensief traject is.

 

Meestal wordt er gestart met een puppy. (We kunnen echter ook komen kijken of een aanwezige hond geschikt zou kunnen zijn.)  Doordat je vanaf de puppytijd al samen met je hond bent wordt er een hechte band gevormd tussen jou en je hond. Je gaat dankzij de zorg en training van jouw hond automatisch ook aan het werk met jezelf.

  • Je verlegd grenzen.
  • Leert naar je hond te kijken en te luisteren.
  • Je vergroot je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. 
  • Je kunt beter participeren in de samenleving.
  • Je hond kan indien nodig gaan helpen met het aangeven van grenzen en helpen met signaleringen en eventuele interventies op cruciale momenten. 

Een pup komt vanaf de leeftijd van ongeveer 8 weken bij je wonen. Vooraf wordt er samen gezocht naar een fokker en de afweging in de keuze voor het ras besproken.

 

Hoe ziet het traject er in grote lijnen uit?

 

Het traject is opgebouwd uit verschillende fasen:

  • Fase 0: voortraject aan de komst van de pup.
  • Fase 1: Ongeveer een jaar vanaf de komst van de pup in huis. Er wordt op basis van uurtarief wekelijks getraind met de coach al dan niet in combinatie met een hondenschool als dat voor jou mogelijk is. Er wordt met name veel aandacht besteed aan het vormen van een goede band, veilige hechting, omgaan met stress situaties, socialiseren en habitueren. 
  • Fase 2: De hond en jullie band is stabiel ontwikkelt. Er wordt om de week getraind in drukkere maatschappelijke situaties. Het moet voor de hond gewoon worden om overal mee naar toe te gaan. Bovendien worden er indien nodig meer specifieke hulphondtaken getraind.
  • Fase 3: Jullie zijn bijna klaar voor de Teamtest. Er wordt eens per maand getraind. Er wordt met name veel tijd in automatiseren en generaliseren gestoken.
  • Fase 4: Samen met jouw eigen coach en een andere Teamdogs coach wordt er een Teamtest afgenomen om te kijken of jullie het officiële hulphondenjasje en pasje in ontvangst mogen nemen. Wanneer we je uitnodigen gaan we er ook al vanuit dat je dit gaat halen, aangezien we al zoveel moois van jullie als Team hebben mogen zien! Hierna vindt er alleen kwartaaltraining plaats en volgt er jaarlijks een Teamtest. 

Doorgaans duurt een traject zo'n 1,5 a 2 jaar. Ik Ben Dit werkt vanuit Spijkenisse in de regio Voorne Putten en Rotterdam. Teamdogs heeft nog andere begeleiders in Zuid-Holland en Brabant. We komen voor de trainingen aan huis en zullen in de directe omgeving oefenen. Ook wordt er voor sommige van onze cliënten die in een woonvoorziening verblijven daar getraind.

 

Stichting TeamDogs heeft een trainingsprogramma dat voldoet aan alle eisen en voorwaarden van de ADEU/ADI (Assistance Dogs Europe/International) en IAHAIO (Europese richtlijnen bij interventies met dieren). Stichting TeamDogs ambieert lidmaatschap bij de ADEU en is actief bezig met de inschrijving daarvoor; een proces dat enkele jaren in beslag neemt.

 

Graag meer weten? Neem contact op via het contactformulier en wellicht kunnen we snel een afspraak voor een  intake maken!